Author Archives: Elanor

Twijfel je nog om naar het Slotfeest 2022 te komen?

Zet je twijfel opzij en schrijf dan nu in. Je zal er geen spijt van krijgen: een mooie locatie, een interessant thema (Tolkien en WO I) en vooral veel fijne en boeiende mensen om samen mee op ontdekking te gaan.

Eind van de week stopt de inschrijvingen van het Slotfeest 2022, wat we gezamenlijk organiseren met onze Nederlandse vrienden van Unquendor. Er hebben zich inmiddels 45 mensen aangemeld en we hebben nog plek voor vijf personen, dus laatste kans om hier bij te zijn.

Update 23/05: inschrijvingen afgesloten

Nieuw literair magazine: Speculatief

Cover Speculatief Uitgave 1.1

Op 1 mei verscheen het eerste nummer van ‘Speculatief’, een nieuw literair tijdschrift gewijd aan de speculatieve fictie en poezie. De belangrijkste genres in de speculatieve fictie zijn fantasy en science fiction).

Hoe men het ook draait of keert de wortels van deze genres ligt in de Engelstalige literatuur. De oudere klassiekers zijn in ons taalgebied bekend maar recente ontwikkelingen vaak niet, simpelweg omdat er de laatste decennia zo goed als niets meer wordt vertaald. Daar wil Speculatief nu verandering in brengen door ook recenter, gewaardeerde Engelstalige kortverhalen en gedichten te vertalen en naar een Nederlandstalig publiek brengen.

Het tijdschrift is gratis online te lezen op de website: https://speculatief.be/
Een aantal verhalen kunnen ook beluisterd worden via de podcast: https://podcast.speculatief.be/

Wil je dit Belgische initiatief steunen dan kan je het tijdschrift ook als e-book (kindlekobo) of paperback aanschaffen (via Amazone) of door een gift te doen.

Onze Smaug komt op TV!

Op 17 oktober 2021 streek onze draak Smaug na vele omzwervingen opnieuw neer op zijn slaapplaats op de zolder van Brouwerij ‘t Kroontje en we haalden hem feestelijk binnen.

Maar waar brachten zijn omzwervingen hem allemaal heen? Welke avonturen beleefde hij?
En waar komen zijn mooie nieuwe schubben vandaan?

Gelukkig was er een ploeg van het VRT programma ‘Iedereen beroemd’ stoutmoedig genoeg om in de buurt te blijven om alles vast te leggen!

Nu dinsdag 19 april is Smaug te zien om 19:40 op één in ‘Iedereen beroemd’, ‘De maakfabriek’.

Update: het werd uiteindelijk 26 april….
Uitzending gemist? https://www.vrt.be/ (Uitzending 26/04/2022)

6th Hungarian Tolkien Conference in Budapest

De Hongaarse Tolkienvereniging bestaat 20 jaar. Om dat te vieren organiseren ze eind juni een internationale conferentie in Boedapest.

We ontvingen volgende aankondiging en call for papers:

Dear Sir/Madam,

The Hungarian Tolkien Society celebrates its 20th anniversary this June. As part of these celebrations, the Society, together with the Institute of English Studies at Károli Gáspár University, is organising an international conference related to the life and work of J. R. R. Tolkien. The topic of the Conference will be Myth, Imagination, Literature. This will be the 6th Tolkien Conference in Hungary, and we expect the application of academics, undergraduates, graduates, and doctoral students from both the Hungarian and international academic community. 

Date of the Conference: 23-26 June 2022

Location: Károli Gáspár University, Budapest

Online participation will also be possible. 

Presenters are invited to send their abstracts of 250-300 words to the official e-mail address of the Conference (konferencia@tolkien.hu) on or before 20 April 2022. 

For more information, please visit our website: https://www.tolkien.hu/mtt/item/3311 
You can download the pdf version of the CfP here: https://tolkien.hu/kozosseg/dokumentumok/tolkien-conference-2022-cfp/download 

Best regards, 

Dániel Karakas 
Conference organiser

Uitnodiging Slotfeest 2022

Na twee jaar uitstel door de coronacrisis, gaat het er eindelijk toch van komen: het gezamenlijk Slotfeest 2022, waarvoor we als Elanor en Unquendor, net als in 2017, de handen weer ineen hebben geslagen. Het Slotfeest vindt plaats in Ieper tijdens het pinksterweekend van vrijdag 3 t/m maandag 6 juni.
Het thema is: Tolkien en WOI.

Het wordt een fantastische bijeenkomst en we gaan ervoor! We hebben samen weer boeiende activiteiten georganiseerd: inhoudelijk, maar ook qua ontspanning. Wij kijken er naar uit: graag tot dan!

Alle praktische informatie vind je in onze Agenda pagina.
Bekijk zeker ook eens de trailer op Palantir TV:

11/09/2022 Brocantemarkt in het Begijnhof van Turnhout

Datum:
Zondag  11 september 2022 van 9:00 tot 18:00

Locatie: Begijnhof, 2300 Turnhout

Antiek- en brocantemarkt in een van de meest authentieke locaties in Turnhout.
Geniet daarnaast ook van volksspelen, oude ambachten, kinderanimatie én gratis rondleidingen achter de schermen!
Ontdek zo in een fijne sfeer ten volle dit uniek stukje UNESCO werelderfgoed midden in de stad.

Meer info: Brocantemarkt Begijnhof | Facebook

13-14/08/2022 Elftopia, the Belgian fantasy fest (Deinze)

Datum: zaterdag 13 augustus 2022 10:00-20:00
zondag 14 augustus 2022 10:00-20:00

Locatie: Kasteel Ooidonk, Ooidonkdreef 9, 9800 Deinze

We nemen je mee op een geweldig avontuur waarin de wereld van Fantasy het epicenter is. Een utopie waar elven, trollen, druiden, orcs, tijdreizigers, vikings, gnomes en tovenaars elkaar kunnen treffen.

Meer info en Tickets: https://www.elftopia.be/nl/homepage-nl/