Author Archives: Elanor

3/6 – 6/6/2021 Slotfeest 2022: Tolkien en WOI (i.s.m. Unquendor)

Het Slotfeest 2022 wordt een heel speciale bijeenkomst, want de Tolkien Genootschappen der Lage Landen slaan de handen (weer) ineen. In het Pinksterweekend zijn we samen met onze Nederlandse vrienden van Unquendor te gast in stad Ieper in de Belgische Westhoek, de ideale locatie voor het thema Tolkien en WO I. We gaan dit weekend dieper in op de invloed Tolkiens ervaring in de loopgraven op zijn werk. Tolkien vocht aan de Somme maar dat front liep helemaal door tot de Westhoek. We gaan in de omgeving sporen uit de Groote Oorlog bezoeken. Naast het ernstigere programma met lezingen zal er nog meer dan ruimte genoeg zijn voor leute en plezier.

Hou alvast dit weekend vrij. Een link om in te schrijven wordt hier binnenkort beschikbaar.

Aanvang : vrijdag 3 juni, welkom om 14:00 uur
Einde : maandag 6 juni, rond 18:00

Programma: Thema: Tolkien en WO I
Op zaterdagavond staat een bezoek aan de Menenpoort gepland met het bijwonen van de Last Post.
Meer details over het programma worden later bekend gemaakt.

Deelname: geschatte kostprijs 200€ (voor het hele weekend)
locatie: G. De Stuersstraat, 8900 Ieper, België (Google Maps)

Opendeur-kwis bij ons genootschap

Op zaterdag 26 maart houden we onze jaarlijkse kwis.
Deze activiteit zal toegankelijk zijn voor iedereen, kenners, liefhebbers, leden en niet-leden. Er worden mooie prijzen voorzien.

Schrijf je in vóór 15 maart en vorm zelf een groep van maximum 4 personen. Per quizgroep wordt een bijdrage gevraagd van 20 euro. Inschrijven kan op info@elanor.be.

Het onderwerp van deze quiz is de verfilming door Peter Jackson van The Hobbit en The Lord of the Rings. 

De quiz vindt plaats in brouwerij ’t Kroontje, welkom vanaf 13:30, vermoedelijk einde 18:30. Meer details vind je in onze agenda.

De terugkeer van Smaug, een verslag

Op 17 oktober streek onze Smaug na vele omzwervingen neer op zijn nieuwe slaapplaats op de zolder van Brouwerij ‘t Kroontje en we haalden hem feestelijk binnen.

Alles stond klaar om hem zich onmiddellijk thuis te laten voelen, van de poort van Moria, tot een grimmige Nazgûl.

Welkom Smaug

En daar is hij!

Een volwassen draak in een bestelwagen, hoe krijg je die erin? En minstens even belangrijk, hoe krijg je die er weer uit?
Het mysterie werd opgehelderd door onze reporters van Palantir TV:

Tijd voor wat foto’s

Nog maar net gearriveerd en al meteen in discussie met de penningmeester! Iets over een gouden beker, of zo,….

Smaug en de drakenfluisteraar

En nog even op de foto met Roel de Drakenfluisteraar, Cheese !

O, en heeft iemand Dirk nog ergens gezien?

Nieuwe beelden ‘The Witcher’ seizoen 2 én release datum bekend gemaakt

Ook Netflix laat zich niet onbetuigd bij de slag om de fantasy liefhebber. Dat er een tweede seizoen van hun fantasy serie The Witcher kwam was al geweten. De grote vraag was, mede door vertragingen door corona, wanneer?

Vandaag werd tijdens de Lucca Comics & Games Convention in Italië nieuwe beelden vrijgegeven en bekend gemaakt dat de serie te zien zal zijn vanaf 17/12/2021.

The Witcher’ (vertaald als ‘De Hekser’) is gebaseerd op de boeken en kortverhalen van de Poolse schrijver Andrzej Sapkowski. De verhalen over de lotgevallen van monsterjager Geralt van Rivia spelen zich af in een fictieve middeleeuwse wereld. Geralt is één van de witchers, genetisch verbeterde mensen die bovennatuurlijke krachten ontwikkelen die hen in staat stellen tegen monsters te vechten.

Voor Netflix ermee aan de haal ging waren er al een aantal Poolse verfilmingen. Buiten Polen werd ‘The Witcher’ vooral populair door de computer games die op de boeken werden gebaseerd. Pas later werden de boeken vertaald.

Er was eerder al een trailer vrijgegeven:

Overigens heeft Netflix ook al een derde seizoen aangekondigd en wordt er gewerkt aan een spin-off. Die gaat ‘The Witcher: blood origin’ heten, een serie van 6 afleveringen die zich 1200 jaar vóór de hoofdserie speelt en het verhaal van de allereerste witcher gaat vertellen. Er is ook een animefilm: ‘The Witcher: Nightmare of the Wolf’.

Meer informatie:

Tolkien Mailing Competition 2021

De Tolkien Mailing Competition wordt voor de 9de keer al georganiseerd door het Hongaarse Tolkiengenootschap.

De internationale Quendi categorie is open voor alle liefhebbers ongeacht de nationaliteit. Deze competitie is volledig in het Engels. Van november tot april, zijn er 5 rondes met telkens zowel creatieve opdrachten als quizvragen (dit is zeer uiteenlopend, van het ontcijferen van Tengwar tot kruiswoordraadsels en rebussen. Je kan er ook voor kiezen maar aan één van de 2 luiken deel te nemen. Hoe dan ook, uren puzzelplezier verzekerd.
Laat je niet misleiden door het label ‘Young Adult’ dat ze zichzelf geven, het is echt wel pittig.

Inschrijven kan idealiter vóór 24/10/2021 (de deadline is ondertussen verschoven naar 15 november), maar dan is de competitie al gestart) via hun webformulier.

Ook Elanorleden en sympathisanten zijn van harte uitgenodigd om deel te nemen:

Dear Friends,
we would like to invite you again to join our usual programme, the international Quendi category of the Tolkien Mailing Competition
.

The Tolkien Mailing Competition consists of different challenges like quizzes, riddles, and creative tasks, sent via e-mail to every participant. The international Quendi category is in English and open to any individual participant (but recommended to those over 15) from all over the world.
The application deadline is  24 October, 2021. (It may be prolonged a bit, please follow the links below for updates.)

Please find all the information about the Competition and the application form on our website:https://tolkien.hu/mtt/item/3306-international-tolkien-mailing-competition-2021

You can also join the Facebook event of the competition: https://www.facebook.com/events/2979911745558146

We kindly ask you to spread the news about the competition among your Society’s members or in the wider circle of Tolkienites in your country. If you have any questions about it, please feel free to ask—we are happy to answer them!

Best wishes,
the organisers of the Tolkien Mailing Competition
Hungarian Tolkien Society

Coming soon: ‘The house of the dragon’

De meest geduldige fans wachten nog steeds gelaten (of gefrustreerd) op de twee laatste boeken van de serie A song of Ice and Fire waarop de HBO serie A Game of Thrones op is gebaseerd. Ze zullen nog ‘eventjes’ moeten wachten, maar ondertussen is er voor hen, en voor alle andere fans, weer iets om naar uit te kijken.

HBO heeft namelijk een eerst trailer gelanceerd van een nieuwe serie: The house of the Dragon, een prequel voor hun grote succes A Game of Thrones.

The house of the Dragon speelt zich af in Westros, 200 jaar voor de gebeurtenissen in A Game of Thrones.
Het is net als de vorige reeks gebaseerd op een boek van George R.R. Martin: Fire & Blood, een geschiedenis van de Targaryen dynastie. De serie wordt verwacht in 2022.

Op hun website is er informatie over de cast te vinden:
https://www.hbo.com/house-of-the-dragon

Meer:
https://www.imdb.com/title/tt11198330/
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/10/05/daar-komen-de-draken-weer-eerste-beelden-van-house-of-the-drag/
https://www.manners.nl/house-of-the-dragon-game-of-thrones/

Dit najaar ‘Lord of the rings’ en ‘Harry Potter’ in concert

Er zijn dit najaar (en volgend voorjaar) op verschillende plaatsen in Vlaanderen en Brussel concerten met filmmuziek. Je vind meer informatie bij de evenementen in onze agenda :

‘The Nature of Middle-earth’ verschijnt deze maand

Met een paar maand vertraging zal ‘The Nature of Middle-earth’ dan toch in de boekhandel liggen. Het boek bevat door J.R.R. Tolkien geschreven artikels en essays over allerlei onderwerpen met betrekking tot Midden-aarde.
Het blijkt een lijvige publicatie te zijn geworden (400 pagina’s) met een navenant prijskaartje.

Wil je weten of dit boek iets voor jou is?

Harper Collins zette eerder een (klein) stukje on-line als preview:
https://preview.aer.io/The_Nature_of_Middleearth-NDAxNzU2

Publishers weekly heeft al een review gepubliceerd:
https://www.publishersweekly.com/978-0-358-45460-1

Ook TolkienGuide.com heeft reviews en je vind er ook de link naar een interview met de editor, Carl Hostetter op YouTube: TCG – Nature of Middle-earth Interviews and Reviews (tolkienguide.com)

De Amazon reeks verhuist naar het Verenigd Koninkrijk.

De Amazon reeks komt dichterbij, letterlijk. Het eerste seizoen in opgenomen in Nieuw Zeeland,
het tweede zal gefilmd worden in het Verenigd Koninkrijk. Midden-aarde zal niet meer exclusief in Nieuw-Zeeland te vinden zijn.

De strenge coronamaatregelen in Nieuw-Zeeland en de bijhorende gesloten grenzen bemoeilijken het filmen. Nochtans heeft Nieuw-Zeeland grote voordelen gegeven om deze productie toch maar in het land te houden. Maar ook het Verenigd Koninkrijk doet dat voor grote filmprojecten, en Amazone neemt daar nu al andere series op.
Een groot deel van de acteurs zijn Britten.

Ook Groot-Brittannië heeft grootse landschappen met een hoog Midden-aarde gevoel. Dat hoeft dus geen probleem te zijn voor de serie. Maar wat met de continuïteit? Zullen de landschappen digitaal worden meegenomen naar het volgende seizoen en krijgen we vooral cgi beelden te zien? Het lijkt immers weinig waarschijnlijk dat de locaties uit seizoen één niet meer terug zullen komen in latere episodes.

Bronnen:

The Lord of the Rings Original Series Season 2 (amazonstudios.com)

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/08/13/amazon-verhuist-productie-the-lord-of-the-rings-serie-van-nieu/

https://www.tijd.be/cultuur/televisie/amazon-verhuist-productie-the-lord-of-the-rings-naar-het-verenigd-koninkrijk/10325756.html

Eindelijk een release datum voor Amazon’s ‘Lord Of the rings’-serie!

De opnames van het eerste seizoen zijn afgerond en de serie zal in première gaan op 2 september 2022 op Amazon Prime, in meer dan 240 landen wereldwijd. Er zou per week een nieuwe aflevering komen.

We hebben dus nog even tijd om te beslissen of het een extra streaming abonnement waard is en om voluit te speculeren, over wat er op de eerste vrijgegeven foto te zien is, bijvoorbeeld.

Bron: https://www.theonering.net/

Wat de uiteindelijke titel van de serie wordt is nog niet bekend.

Meer info:
https://www.theonering.net/torwp/2021/08/02/111246-official-first-pic-of-amazons-lord-of-the-rings-series-release-confirmed-for-fall-2022/

Eindelijk: eerste foto ‘The Lord of the Rings’-serie en datum bekend! | FilmTotaal filmnieuws

Nieuwe ‘Lord of the Rings’ lost releasedatum en eerste blik op ‘Middle-earth’ | TV | hln.be

The Lord of the Rings-serie van Amazon verschijnt in september 2022 – Beeld en geluid – .Geeks – Tweakers