Category Archives: Nieuws

Nieuwe ‘Lord of the ring’ editie van Monopoly op komst

Er zijn al verschillende edities van Monopoly geweest, geïnspireerd op ‘The lord of the rings’. Maar die zijn ondertussen bijna nergens meer te koop.

Er is nu een nieuwe editie aangekondigd voor deze zomer. (volgens amazon.com beschikbaar vanaf 17/6/2021, volgens battlegames.be vanaf 15/09/2021)

bron: https://cdn.battlegames.be/42849-thickbox_default/monopoly-lord-of-the-rings-hasbro.jpg

In dit spel zijn aan de traditionele elementen van Monopoly, het verwerven van eigendommen, een paar extra spelelementen toegevoegd gebaseerd op het verhaal. Zo komt er ook een ring aan te pas en de speler die daarover kan beschikken krijgt een aantal voordelen. Maar de ring is verraderlijk, er zijn ook nadelen aan verbonden.

Meer informatie?
https://www.amazon.com/Hasbro-Games-Monopoly-Fellowship-Exclusive/
https://www.battlegames.be/nl/monopoly/25199-monopoly-lord-of-the-rings-hasbro.html

De kans dat dit spel gespeeld kan worden op onze spelletjesdag op 26 juni is klein. Niet getreurd, er zullen nog heel wat andere gezelschapspellen zijn om er een geslaagde dag van te maken. Jij komt toch ook?

Inschrijven: info@elanor.be,
Meer informatie: spelletjesdag 2021

New Line Cinema and Warner Bros kondigen aan: The War of the Rohirrim

20 jaar na ‘The fellowship of the ring’ kondigen New Line Cinema and Warner Bros een nieuwe film aan die speelt in Midden-aarde.
The War of the Rohirrim wordt een anime die het verhaal van Helm Hammerhand en de oorlogen van Rohan zal vertellen, 250 jaar voor de gebeurtenissen in ‘The lord of the ring’. De Hoornburg (Helm’s deep), het fort dat ook in de ‘Two towers’ belegerd wordt, speelt hierbij een belangrijke rol.

Voor de ongeduldigen: de verhaallijn komt uit de appendices (appendix A, The house of Eorl) van ‘The return of the king’.

Director is Kenji Kamiyama, bekend van andere anime projecten, en ook Philippa Boyens is aan boord als consultant. Er wordt gehint dat Peter Jackson mogelijk ook betrokken zou worden in een later stadium.

https://deadline.com/2021/06/lord-of-the-rings-anime-film-the-war-of-the-rohirrim-new-line-1234773024/
https://www.tolkiensociety.org/2021/06/the-war-of-the-rohirrim-anime-film-in-development

Fantasy in de bioscopen

Hoera, vandaag gaat niet enkel de horeca open, ook de cinema’s mogen hun deuren weer openen.
Wat staat er aan fantasy lekkers op de (voorlopige) planning?

Op 4 augustus zouden we ‘The green knight‘ mogen verwachten.

Deze film van David Lowery, met Dev Patel, Alicia Vikander, Joel Edgerton is een hedendaagse verfilming van het middeleeuwse verhaal. ‘Sir Gawain and the Green Knight’, één van de bekenste Arthurlegendes.

Sommige media spreken van een Tolkienverfilming, maar dat is wel erg kort door de bocht. J.R.R Tolkien heeft, in het kader van zijn academisch werk, een vertaling gemaakt van het oorspronkelijke manuscript in Middelengelse naar het modern Engels. (Deze vertaling is overigens ook uitgegeven in 1959, en nog steeds verkrijgbaar).
De film heeft echter niets met deze vertaling te maken, er is een heel eigen bewerking van het bronverhaal gemaakt.

Op 15 september komt ‘Dune‘ eraan, een verfilming an het gelijknamige boek van Frank Herbert,
dat wordt gerekend tot de beste Science-fiction/fantasy boeken. Hier kijken ongetwijfeld heel wat fans reikhalzend naar uit.

Naar welke film kijk jij uit, en mogen we niet vergeten? Zet het hieronder in de commentaren!

Een lockdown project: Hobbiton in miniatuur

Jan en Mieke Bastiaens zijn ervaren ‘miniaturisten’. Hun laatste project is een maquette van Hobbiton, waar ze maanden aan gewerkt hebben.
Het resultaat is 2,44 meter op 1,83 meter groot (schaal 1/48) en je kan er verschillende scenes uit de film in herkennen.

Bekijk het resultaat op AVS:

https://www.avs.be/artikels/lockdownproject-zwalm-koppel-bouwt-mini-hobbitdorp-a80945

Luister (vanaf 0:55):
https://radio2.be/luister/select/radio-2-oost-vlaanderen/lockdownproject-in-zwalm-koppel-bouwt-het-hobbitdorp-na-op-zolder

Of lees meer:
https://www.nuus.be/2021/05/26/hobbiton-op-schaal-1-48-in-rozebeke-3/

Internet tip: Eucatastrophe.com is nu open voor iedereen

Ben je steeds op zoek naar nieuwe artikels, podcasts (audio) of interviews waarin professor Tolkien en zijn werk onder de loep wordt genomen? Of naar recepten die zo uit de hobbitkeuken zouden kunnen komen? En het mag in het Engels zijn?

In elk geval ben je bij Eucatastrophe.com, Middle-earth rescources for Present-earth enjoyment, aan het juiste adres. Deze website bestaat al lang maar was enkel toegankelijk voor leden maar daar is op 27 mei verandering in gekomen. De inhoud is erg uiteenlopend maar steeds geïnspireerd op het werk van J.R.R. Tolkien en is opgesteld door onafhankelijke auteurs en ambachtslieden op basis van hun persoonlijke interpretatie en meningen.

De oudste posts op de site dateren van 2014, je bent er dus wel eventjes zoet mee.

https://eucatastrophe.com/

Stripnieuws: La Terre du Milieu mais un peu sur la Gauche

Midden-aarde maar onder een andere hoek bekeken. Dat is, vrij vertaald, de titel van deze komische strip, geschreven door Antoine Piers en Arnaud Lehue, en verschenen op 12 mei bij les editing Jungle.
Het album bevat stripjes van een of twee pagina’s lang, waarin scènes uit ‘The lord of the rings’ in een heel ander licht geplaatst worden.
Voor wie niet bang is van de taal van Molière.

Nieuwsgierig? Een voorproefje vind je op deze website

De uitgeverij is niet aan haar proefstuk toe. Ze geeft ook parodieën uit op andere Harry Potter (Bloody Harry) en Game of thrones (Galère of Thrones).

Billy Boyd en Dominic Monaghan komen met een nieuwe podcast over “Lord of the rings” films.

Billy Boyd en Dominic Monaghan, Pepijn en Merijn voor de vrienden, zullen het in wekelijkse afleveringen hebben over de periode dat ze samenwerkten aan de “Lord of the rings” films, hoe het er achter de schermen aan toeging, maar ook hun leven en hun vriendschap. Er zullen gasten aanschuiven en ze willen de verhalen van de fans horen.

De podcast gaat van start op 18 mei, de wekelijkse episodes zullen beschikbaar zijn op Spotify
en Youtube.

In afwachting kan je het TheOneRing interview van 4 mei met de twee bekijken, met anekdotes over “Lord of the rings”, “Star wars”, Tolkien en uiteraard de nieuwe podcast.

Cor Blok overleden

Gisteren meldde Unquendor dat Cor Blok op 18 april is overleden. (1934-2021). Hij was als schilder/tekenaar vooral bekend voor zijn illustraties bij ‘In de ban van de ring’, in een zeer eigen stijl. Zijn tekeningen werden gebruikt voor de omslagen van de eerste prisma pockets.

Zijn zoon maakte enkele jaren geleden een mooie compilatie van zijn tekeningen.

Mallorn, een tijdschrift van de Tolkien Society, is sinds kort ‘open access’.

Mallorn is een tijdschrift van de Tolkien Society. Het bevat artikelen, onderzoek, recensies en kunstwerken die verband houden met of geïnspireerd zijn door het leven en werk van J. R. R. Tolkien. Het verschijnt jaarlijks en wordt verstuurd naar alle leden.

Tot hiertoe moest je lid zijn om het het digitaal archief met alle jaargangen in te kunnen kijken. Nu is het toegankelijk gemaakt voor iedereen, zonder dat je op een of andere manier moet betalen. Op hun vernieuwde website vind je de verschillende nummers als pdf. Er is wel een embargo van 2 jaar, de meest recente nummers blijven dus exclusief voor de Society leden.

Mallorn: The Journal of the Tolkien Society

Russische filmversie van ‘The fellowship’ opgedoken op Youtube

Sinds kort kan je op YouTube ‘Chraniteli’ bekijken, een Russische tv-film die in 1991 is uitgebracht.
Hij zou slechts één keer zijn uitgezonden alvorens in de archieven te verdwijnen. Nu is hij in 2 delen op YouTube geplaatst door het TV bedrijf.

De film is dus 10 jaar ouder dan de versie van Peter Jackson, en dat is er ook aan te zien qua designs en special effects.
Maar oordeel vooral zelf.

ps: In deze versie is Tom Bombadil wel van de partij!

De Sovjet-Unie verfilmde ‘The Lord Of The Rings’ blijkbaar 30 jaar geleden al | Film | hln.be

Russian LORD OF THE RINGS Adaptation Makes Its Way Online – Nerdist