Category Archives: Nieuws

Tolkien Mailing Competition 2021

De Tolkien Mailing Competition wordt voor de 9de keer al georganiseerd door het Hongaarse Tolkiengenootschap.

De internationale Quendi categorie is open voor alle liefhebbers ongeacht de nationaliteit. Deze competitie is volledig in het Engels. Van november tot april, zijn er 5 rondes met telkens zowel creatieve opdrachten als quizvragen (dit is zeer uiteenlopend, van het ontcijferen van Tengwar tot kruiswoordraadsels en rebussen. Je kan er ook voor kiezen maar aan één van de 2 luiken deel te nemen. Hoe dan ook, uren puzzelplezier verzekerd.
Laat je niet misleiden door het label ‘Young Adult’ dat ze zichzelf geven, het is echt wel pittig.

Inschrijven kan idealiter vóór 24/10/2021 (de deadline is ondertussen verschoven naar 15 november), maar dan is de competitie al gestart) via hun webformulier.

Ook Elanorleden en sympathisanten zijn van harte uitgenodigd om deel te nemen:

Dear Friends,
we would like to invite you again to join our usual programme, the international Quendi category of the Tolkien Mailing Competition
.

The Tolkien Mailing Competition consists of different challenges like quizzes, riddles, and creative tasks, sent via e-mail to every participant. The international Quendi category is in English and open to any individual participant (but recommended to those over 15) from all over the world.
The application deadline is  24 October, 2021. (It may be prolonged a bit, please follow the links below for updates.)

Please find all the information about the Competition and the application form on our website:https://tolkien.hu/mtt/item/3306-international-tolkien-mailing-competition-2021

You can also join the Facebook event of the competition: https://www.facebook.com/events/2979911745558146

We kindly ask you to spread the news about the competition among your Society’s members or in the wider circle of Tolkienites in your country. If you have any questions about it, please feel free to ask—we are happy to answer them!

Best wishes,
the organisers of the Tolkien Mailing Competition
Hungarian Tolkien Society

Coming soon: ‘The house of the dragon’

De meest geduldige fans wachten nog steeds gelaten (of gefrustreerd) op de twee laatste boeken van de serie A song of Ice and Fire waarop de HBO serie A Game of Thrones op is gebaseerd. Ze zullen nog ‘eventjes’ moeten wachten, maar ondertussen is er voor hen, en voor alle andere fans, weer iets om naar uit te kijken.

HBO heeft namelijk een eerst trailer gelanceerd van een nieuwe serie: The house of the Dragon, een prequel voor hun grote succes A Game of Thrones.

The house of the Dragon speelt zich af in Westros, 200 jaar voor de gebeurtenissen in A Game of Thrones.
Het is net als de vorige reeks gebaseerd op een boek van George R.R. Martin: Fire & Blood, een geschiedenis van de Targaryen dynastie. De serie wordt verwacht in 2022.

Op hun website is er informatie over de cast te vinden:
https://www.hbo.com/house-of-the-dragon

Meer:
https://www.imdb.com/title/tt11198330/
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/10/05/daar-komen-de-draken-weer-eerste-beelden-van-house-of-the-drag/
https://www.manners.nl/house-of-the-dragon-game-of-thrones/

Dit najaar ‘Lord of the rings’ en ‘Harry Potter’ in concert

Er zijn dit najaar (en volgend voorjaar) op verschillende plaatsen in Vlaanderen en Brussel concerten met filmmuziek. Je vind meer informatie bij de evenementen in onze agenda :

‘The Nature of Middle-earth’ verschijnt deze maand

Met een paar maand vertraging zal ‘The Nature of Middle-earth’ dan toch in de boekhandel liggen. Het boek bevat door J.R.R. Tolkien geschreven artikels en essays over allerlei onderwerpen met betrekking tot Midden-aarde.
Het blijkt een lijvige publicatie te zijn geworden (400 pagina’s) met een navenant prijskaartje.

Wil je weten of dit boek iets voor jou is?

Harper Collins zette eerder een (klein) stukje on-line als preview:
https://preview.aer.io/The_Nature_of_Middleearth-NDAxNzU2

Publishers weekly heeft al een review gepubliceerd:
https://www.publishersweekly.com/978-0-358-45460-1

Ook TolkienGuide.com heeft reviews en je vind er ook de link naar een interview met de editor, Carl Hostetter op YouTube: TCG – Nature of Middle-earth Interviews and Reviews (tolkienguide.com)

De Amazon reeks verhuist naar het Verenigd Koninkrijk.

De Amazon reeks komt dichterbij, letterlijk. Het eerste seizoen in opgenomen in Nieuw Zeeland,
het tweede zal gefilmd worden in het Verenigd Koninkrijk. Midden-aarde zal niet meer exclusief in Nieuw-Zeeland te vinden zijn.

De strenge coronamaatregelen in Nieuw-Zeeland en de bijhorende gesloten grenzen bemoeilijken het filmen. Nochtans heeft Nieuw-Zeeland grote voordelen gegeven om deze productie toch maar in het land te houden. Maar ook het Verenigd Koninkrijk doet dat voor grote filmprojecten, en Amazone neemt daar nu al andere series op.
Een groot deel van de acteurs zijn Britten.

Ook Groot-Brittannië heeft grootse landschappen met een hoog Midden-aarde gevoel. Dat hoeft dus geen probleem te zijn voor de serie. Maar wat met de continuïteit? Zullen de landschappen digitaal worden meegenomen naar het volgende seizoen en krijgen we vooral cgi beelden te zien? Het lijkt immers weinig waarschijnlijk dat de locaties uit seizoen één niet meer terug zullen komen in latere episodes.

Bronnen:

The Lord of the Rings Original Series Season 2 (amazonstudios.com)

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/08/13/amazon-verhuist-productie-the-lord-of-the-rings-serie-van-nieu/

https://www.tijd.be/cultuur/televisie/amazon-verhuist-productie-the-lord-of-the-rings-naar-het-verenigd-koninkrijk/10325756.html

Eindelijk een release datum voor Amazon’s ‘Lord Of the rings’-serie!

De opnames van het eerste seizoen zijn afgerond en de serie zal in première gaan op 2 september 2022 op Amazon Prime, in meer dan 240 landen wereldwijd. Er zou per week een nieuwe aflevering komen.

We hebben dus nog even tijd om te beslissen of het een extra streaming abonnement waard is en om voluit te speculeren, over wat er op de eerste vrijgegeven foto te zien is, bijvoorbeeld.

Bron: https://www.theonering.net/

Wat de uiteindelijke titel van de serie wordt is nog niet bekend.

Meer info:
https://www.theonering.net/torwp/2021/08/02/111246-official-first-pic-of-amazons-lord-of-the-rings-series-release-confirmed-for-fall-2022/

Eindelijk: eerste foto ‘The Lord of the Rings’-serie en datum bekend! | FilmTotaal filmnieuws

Nieuwe ‘Lord of the Rings’ lost releasedatum en eerste blik op ‘Middle-earth’ | TV | hln.be

The Lord of the Rings-serie van Amazon verschijnt in september 2022 – Beeld en geluid – .Geeks – Tweakers

The Great Tales Never End : Essays in Memory of Christopher Tolkien

Deze bundeling van essays wordt uitgegeven ter nagedachtenis van Christopher Tolkien.
Ze werpen een nieuw licht op het werk van J.R.R. Tolkien en op de unieke gave van Christopher Tolkien om het werk van zijn vader te interpreteren en waaraan zoveel Tolkienkenners schatplichtig zijn.

Wat was het beoogde einde van Tolkien voor The Lord of the Rings? Heeft het echo’s achtergelaten in de uitgeklede versie die daadwerkelijk werd gepubliceerd?
Wat was de reactie van het publiek op de allereerste bewerking van The Lord of the Rings – een radiodramatisering die nu voor altijd verdwenen is uit de archieven van de BBC?
Wat was de betekenis van de overgangen waarmee de hobbits werden geconfronteerd terwijl ze door Midden-aarde reisden?

De essays werden geschreven door Tolkienspecialisten die met hem hebben samengewerkt, oa Maxime H. Pascal, Vincent Ferré, Verlyn Flieger, John Garth, Wayne G. Hammond and Christina Scull, Carl F. Hostetter, Stuart D. Lee, Tom Shippey, Brian Sibley… niet bepaald de minsten!
Ook Priscilla Tolkien heeft een bijdrage geleverd.

Editors zijn Richard Ovenden OBE en Catherine McIlwaine.

De uitgave is geïllustreerd met reproducties van manuscripten, kaarten en tekeningen van J.R.R. Tolkien en uittreksels uit Christophers werk, en uiteraard ook foto’s van Christopher Tolkien.

Publicatiedatum: juni 2022

Meer informatie:
https://www.tolkienguide.com/modules/newbb/viewtopic.php?post_id=33495
https://bodleianshop.co.uk/collections/coming-soon/products/great-tales-never-end

Andy Serkis leest ‘The lord of the rings’

HarperCollins Publishers UK heeft aangekondigd dat er een nieuw audio boek van ‘Lord of the rings’ uitkomt in september dit jaar, voorgelezen door niemand minder dan Andy Serkis, de acteur die Gollum speelt in de films van Peter Jackson.

Hij is hiermee niet aan zijn proefstuk toe want er is al een audio boek ‘The hobbit’ dat door hem is ingesproken.

Gezien de lengte van het boek zal het in 3 delen verschijnen.

Meer info:
https://www.audible.co.uk/series/The-Lord-of-the-Rings-Audiobooks/B098TWJZMS?ref=a_pd_000848_c1_series_1&ipRedirectOverride=true&overrideBaseCountry=true&pf_rd_p=ec697b0e-6027-4d3c-927d-99237ecde20b&pf_rd_r=13ZZSKVBKXQWDFXTSNMT