Category Archives: Nieuws

3 Duitse hobbits op avontuur

Om de epische tocht van Frodo en Sam te recreëren heb je niet persé een vulkaan nodig. Een zee om de ring in te gooien is een mooi alternatief. En dat is precies wat 3 Duitse studenten uit Frankfurt am Main dachten.
In augustus 2024 vertrekken ze in hobbitstijl vanuit Wiesbaden naar Tanger voor een trektocht van iets meer dan 2700 km, de afstand die de hobbits afleggen in ‘In de ban van de ring‘ tussen de Gouw en Mordor om een ring in zee te gaan gooien.

Ze komen daarbij door 8 landen, ook door België, langs het uiterste zuidenrandje van ons land. Ze passeren langs Aubange en Rouvroy om precies te zijn. Volgens Google Maps toch zo’n dikke 25 km, goed voor 0,9% het totaal aantal km die ze willen afleggen.

Om hun project bekend te maken bij het grote publiek (en sponsers te zoeken) hebben ze een website op poten gezet. http://www.die3hobbits.de/

Je kan hun avonturen ook volgen op hun Youtube channel (@Die3Hobbits), Facebook (Die 3 Hobbits) en Instagram (die_3_hobbits).

Update – Elanor werkte mee aan ‘ArcheoToog’, de podcast van het Agentschap Onroerend Erfgoed

De de podcast ‘ArcheoToog’ van de dienst onroerend erfgoed van de Vlaamse Gemeenschap is bedoeld om het grote publiek te laten kennismaken met het onderzoeksgebied van de archeologie. In het nieuwe seizoen wordt gefocust op de Kelten.

De eerste aflevering ‘De kelten: rare jongens!’ is een introductie op de Kelten. Vanwaar kwamen ze? Waar leefden ze? Hoe leefden ze? En vooral, welke taal spraken ze? Keltenkenner Herman Clerinx en taalkundige Peter Schrijver delen hun kennis over het volk van Asterix en Obelix, dat al zovele Keltische revivals geïnspireerd heeft. 

Om de keltische revival in de onze tijd te bespreken werd gekozen om de keltische invloeden in het werk van J.R.R. Tolkien én in de films van Peter Jackson te bekijken. En zo kwam Elanor in beeld.

De eerste aflevering staat nu online: De ArcheoToog – De Kelten: Rare jongens! | Onroerend Erfgoed

Tweede aflevering: De ArcheoToog – De Kelten: High Society

Derde aflevering; nog niet beschikbaar

Je vind de podcast op Youtube, maar ook op Spotify en Apple podcasts

The Lord Of The Rings: The war of the Rohirrim – de eerste beelden

Ook dit jaar was de film aanwezig op Annecy Animation Film festival. Warner Bros. Animation, New Line Cinema en Sola Entertainment toonden een preview van 20 minuten aan het publiek dat naar verluid razend enthousiast was.
Tijdens het event werd ook bevestigt dat Peter Jackson en Fran Walsh de executive producers zijn van de film.

Ondertussen is ook meer bekend over wie de stemmen voor hun rekening gaan nemen. Zo neemt Brian Cox de rol van Helm Hamerhand op zich en Gaia Wise die van Héra, zijn dochter. Miranda Otten herneemt haar rol als Eowyn, die de verteller is van het verhaal.

Meer weten over het verhaal, de productie, en nog veel? Klik dan hier.

Het enige wat na afloop aan het grote publiek werd vrijgegeven waren een paar ‘stills’ uit de film. Het is wat wennen aan de tekenstijl maar het gevoel zit wel goed. Tenminste dat vind ik. Wat denken jullie ervan?

Waar blijft die trailer?

De film komt naar de bioscopen op 11 december 2024.

Meer info:
‘Lord of the Rings: The War of the Rohirrim’ Debuts Epic First Footage (variety.com)

‘Lord of the Rings: The War of the Rohirrim’ First Look (Exclusive) (people.com)

The Lord of the Rings: The War of the Rohirrim – first preview of animated film | ScreenHub Australia – Film & Television Jobs, News, Reviews & Screen Industry Data

The Lord of the Rings: The War of the Rohirrim (2024) (imdb.com)

‘Lord of the Rings: War of the Rohirrim’: Meet the heroine and villain (ew.com)

The Lord of The Rings: The Rings of Power seizoen 2 komt eraan

Prime Video heeft onlangs bekendgemaakt dat het 2e seizoen van ‘The Lord of the Rings: The Rings of Power’ op donderdag 29 augustus in première gaat, exclusief op Prime Video.
Net zoals het eerste seizoen zullen er acht afleveringen komen. We zullen elke week op een nieuwe aflevering moeten wachten, maar de eerste drie afleveringen zijn meteen te bekijken op 29 augustus. Dat betekent dat de seizoensfinale verschijnt op 3 oktober.

Meteen is ook de marketing campagne in gang geschoten, en is het speculeren online volop aan de gang.

Het meest spectaculaire nieuws tot nu toe is waarschijnlijk dat er een onverwacht en omstreden personage zijn opwachting mag maken in de serie. Niemand minder dan Tom Bombadil !

bron: Rory Kinnear vertolkt Tom Bombadil in tweede seizoen van ‘The Lord of the Rings: The Rings of Power’ | TVvisie

VanityFair.com meent zelfs te weten hoe en waar hij zal opduiken: je kan het indien gewenst allemaal nalezen op hun nieuwssite: Tom Bombadil Finally Steps Forth in ‘The Rings of Power’—An Exclusive First Look | Vanity Fair)

Wordt ongetwijfeld vervolgd….

Meer lezen?
https://www.xgn.nl/artikel/alles-wat-je-moet-weten-over-the-rings-of-power-seizoen-2

https://thenerdshepherd.com/tv-series/tweede-seizoen-the-rings-of-power-wordt-donkerder-en-introduceert-geliefd-boekpersonage

https://www.serietotaal.nl/nieuws/30559/lord-of-the-rings-the-rings-of-power-zal-in-het-tweede-seizoen-uit-een-ander-vaatje-moeten-tappen-om-fans-terug-te-winnen

https://www.dutchcowboys.nl/entertainment/teaser-trailer-the-lord-of-the-rings-the-rings-of-power-seizoen-2


Warner Bros. Discovery CEO David Zaslav kondigt 2 nieuwe ‘Lord of the Rings’ films aan

De eerste film heeft als werktitel ‘Lord Of The Rings: the hunt or Gollum’ en zal in 2026 uitkomen.

Andy Serkis is de director en zal ook de rol van Gollum hernemen. Verder zijn ook Peter Jackson, Fran Welsh en Phillipa Boyens betrokken, net als WETA. De productie zou in Nieuw-Zeeland plaatsvinden.

En dat is alles wat er voorlopig over vrijgegeven is.

De film is nog in het stadium van het schrijven van de scripts maar de werktitel lijkt toch al een hint te geven over het verhaal dat men wil vertellen.
Het is te vinden in Appendix B, Het verhaal der jaren: De Derde Era, en ook in ‘De Raad van Elrond’, in ‘De reisgenoten’. Gandalf vraagt Aragorn om Gollum op te sporen om zo te verhinderen dat Gollum aan Sauron de locatie van de Ring zou verraden. Het speelt zich af in de periode tussen de 111 verjaardag van Bilbo en het vertrek van Frodo uit de Gouw.
En dat wakkert dan weer speculaties aan over Viggo Mortensen en Ian Mckellen als deel van de cast…..

Wat denk jij ervan? Zijn al die films gebaseerd op de appendices een goede zaak?

Er is in 2009 al een fanfilm verschenen onder de titel ‘The Hunt For Gollum’. Je kan hem bekijken op YouTube
(39 min)

https://www.youtube.com/watch?v=9H09xnhlCQU

Bronnen:

https://www.theonering.net/torwp/2024/05/09/117942-andy-serkis-to-make-hunt-for-gollum-movie/

https://www.hollywoodreporter.com/movies/movie-news/lord-of-the-rings-new-movies-in-the-works-1235332695/

https://deadline.com/2024/05/first-film-new-lotr-series-to-be-released-in-2026-warner-bros-1235909812/

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2024/05/09/2-nieuwe-lord-of-the-rings-films/

https://newsmonkey.be/lord-of-the-rings-the-hunt-for-gollum/

https://www.standaard.be/cnt/dmf20240509_97053618

Mei maand is … Fantasy maand!

Nog een lege agenda in Mei?
Goed nieuws, er zijn in Vlaanderen verschillende evenementen met als rode draad ‘Fantasy’ en ‘Lord of the Rings’. Nog beter, het zijn niet enkel grote filmmuziek producties die de hele wereld afschuimen maar ook unieke lokale projecten. Al mogen ze in het vervolg wel wat beter afspreken, vooal het eerste weekend is het erg druk.

Wat te doen op Tolkien Reading Day?

Maandag 25 maart is het Tolkien Reading Day.

Wat ga je lezen?
Deze dag wordt sinds 2003 georganiseerd door the Tolkien Society om fans aan te moedigen het leven en werk van J.R.R. Tolkien te vieren en te promoten door het (voor)lezen van hun favoriete passages.

25 maart is niet toevallig gekozen: het is de dag waarop de Ring werd vernietigd in de Doemberg en Sauron voorgoed verdween.
Dit jaar is het thema Dienstbaarheid en Opoffering.

Liever luisteren dan lezen?
De Tolkien Society organiseert dit jaar de reading day samen met The Prancing Pony Podcast en A Long-Expected Soundscape.

Op zaterdag 23 maart kan je deelnemen aan één van de drie Reading Sessions via zoom : 9-10am GMT, 2-3pm GMT en 8-9pm GMT. (opgelet, onze tijdzone is + 1 uur ) . Deelname is gratis maar je moet wel op voorhand registreren. Het voorlezen uit ‘Lord of The Rings’ wordt gecombineerd met de overeenkomstige uittreksels uit ‘A Long-Expected Soundscape’. Als je hier wil aan deelnemen kan je dat aangeven in het formulier.
Meer informatie en linken naar de formulieren.

Liever schrijven dan lezen?
Dan kan je op onze eigenste Reading Day evenement terecht! We gaan op 23 maart in navolging van J.R.R Tolkien rijmen en dichten in Wijgmaal.
Meer informatie

Noel: een kerstgedicht door J.R.R. Tolkien

Tolkien schreef het gedicht in 1936 en het werd gepubliceerd in het jaarboek van de Onze-Lieve-Vrouweschool (Our Lady’s School) in Abingdon. Pas in 2013 werd het herontdekt. Het is een diep christelijk gedicht dat de incarnatie en Kerstmis viert en toont Tolkiens beheersing van de poëtische vorm en taal.

Meer info: https://www.theonering.com/noel-a-christmas-poem-by-jrr-tolkien/

In Lembas, het tijdschrift van Unquendor, is een Nederlandse vertaling verschenen van de hand van Emiel van Berkel (Lembas, jaargang 42, nr 200, december 2022).

Weetje: de eerste geautoriseerde filmbewerking van The Hobbit werd in 1966 gemaakt.

In januari 2009 dook een filmpje op dat waarschijnlijk de eerste film is gebaseerd op ‘De Hobbit’. Het duurt nog geen kwartier en van het verhaal zijn er dan ook enkel wat fragmenten te herkennen. Het is wel leuk het eens te bekijken, met mooie animaties van Gene Deitch en Adolf Born. Allemaal heel jaren ‘60.

Het verhaal erachter is veel interessanter dan de film zelf.
William Snyder verkreeg de rechten op ‘De hobbit‘ in 1964. De film moest wel voor 30 juni 1966 in de bioscopen zijn anders keerden de rechten terug naar de Tolkien Estate.

Het verhaal werd grondig bewerkt: de 13 dwergen werden vervangen door een prinses, een generaal en een wachter, en Bilbo is op het einde niet langer vrijgezel. Op dat moment was het boek niet erg bekend en zou het dus geen problemen opleveren bij het publiek. Er werd met de animaties begonnen. Maar na het verschijnen van ‘In de ban van de ring’ veranderde dat. Niemand zou deze plotwijzigingen nog accepteren en uiteindelijk werd het project afgeblazen.

De rechten werden echter wel veel geld waard. Immers in het contract dat de rechten regelde zat ook een optie op een eventueel vervolg: wie de rechten op ‘De hobbit’ had, kreeg dus automatisch ook de rechten op ‘In de ban van de ring’. In een maand tijd werd het filmpje in elkaar gestoken op basis van het materiaal dat al voorhanden was, en op 30 juni eenmalig vertoond in een bioscoop in New York, voor een op straat geronseld publiek.
Hierna konden de rechten voor veel geld worden doorverkocht en genereerde filmpje in feite een meer dan behoorlijke opbrengst.