Category Archives: Nieuws

Wat te doen op Tolkien Reading Day?

Maandag 25 maart is het Tolkien Reading Day.

Wat ga je lezen?
Deze dag wordt sinds 2003 georganiseerd door the Tolkien Society om fans aan te moedigen het leven en werk van J.R.R. Tolkien te vieren en te promoten door het (voor)lezen van hun favoriete passages.

25 maart is niet toevallig gekozen: het is de dag waarop de Ring werd vernietigd in de Doemberg en Sauron voorgoed verdween.
Dit jaar is het thema Dienstbaarheid en Opoffering.

Liever luisteren dan lezen?
De Tolkien Society organiseert dit jaar de reading day samen met The Prancing Pony Podcast en A Long-Expected Soundscape.

Op zaterdag 23 maart kan je deelnemen aan één van de drie Reading Sessions via zoom : 9-10am GMT, 2-3pm GMT en 8-9pm GMT. (opgelet, onze tijdzone is + 1 uur ) . Deelname is gratis maar je moet wel op voorhand registreren. Het voorlezen uit ‘Lord of The Rings’ wordt gecombineerd met de overeenkomstige uittreksels uit ‘A Long-Expected Soundscape’. Als je hier wil aan deelnemen kan je dat aangeven in het formulier.
Meer informatie en linken naar de formulieren.

Liever schrijven dan lezen?
Dan kan je op onze eigenste Reading Day evenement terecht! We gaan op 23 maart in navolging van J.R.R Tolkien rijmen en dichten in Wijgmaal.
Meer informatie

Noel: een kerstgedicht door J.R.R. Tolkien

Tolkien schreef het gedicht in 1936 en het werd gepubliceerd in het jaarboek van de Onze-Lieve-Vrouweschool (Our Lady’s School) in Abingdon. Pas in 2013 werd het herontdekt. Het is een diep christelijk gedicht dat de incarnatie en Kerstmis viert en toont Tolkiens beheersing van de poëtische vorm en taal.

Meer info: https://www.theonering.com/noel-a-christmas-poem-by-jrr-tolkien/

In Lembas, het tijdschrift van Unquendor, is een Nederlandse vertaling verschenen van de hand van Emiel van Berkel (Lembas, jaargang 42, nr 200, december 2022).

Weetje: de eerste geautoriseerde filmbewerking van The Hobbit werd in 1966 gemaakt.

In januari 2009 dook een filmpje op dat waarschijnlijk de eerste film is gebaseerd op ‘De Hobbit’. Het duurt nog geen kwartier en van het verhaal zijn er dan ook enkel wat fragmenten te herkennen. Het is wel leuk het eens te bekijken, met mooie animaties van Gene Deitch en Adolf Born. Allemaal heel jaren ‘60.

Het verhaal erachter is veel interessanter dan de film zelf.
William Snyder verkreeg de rechten op ‘De hobbit‘ in 1964. De film moest wel voor 30 juni 1966 in de bioscopen zijn anders keerden de rechten terug naar de Tolkien Estate.

Het verhaal werd grondig bewerkt: de 13 dwergen werden vervangen door een prinses, een generaal en een wachter, en Bilbo is op het einde niet langer vrijgezel. Op dat moment was het boek niet erg bekend en zou het dus geen problemen opleveren bij het publiek. Er werd met de animaties begonnen. Maar na het verschijnen van ‘In de ban van de ring’ veranderde dat. Niemand zou deze plotwijzigingen nog accepteren en uiteindelijk werd het project afgeblazen.

De rechten werden echter wel veel geld waard. Immers in het contract dat de rechten regelde zat ook een optie op een eventueel vervolg: wie de rechten op ‘De hobbit’ had, kreeg dus automatisch ook de rechten op ‘In de ban van de ring’. In een maand tijd werd het filmpje in elkaar gestoken op basis van het materiaal dat al voorhanden was, en op 30 juni eenmalig vertoond in een bioscoop in New York, voor een op straat geronseld publiek.
Hierna konden de rechten voor veel geld worden doorverkocht en genereerde filmpje in feite een meer dan behoorlijke opbrengst.

Internationaal nieuws

Hongarije
De jaarlijkse Tolkien Mailing Competition van Hungarian Tolkien Society gaat binnenkort weer starten.
Zoals gewoonlijk bestaat de Tolkien Mailing Competitie uit verschillende uitdagingen, zoals quizzen, raadsels en creatieve taken, die via e-mail naar elke deelnemer worden verzonden. De internationale Quendi-categorie is in het Engels en toegankelijk voor iedereen van over de hele wereld.

Er is één kleine verandering ten opzichte van voorgaande jaren: naast de individuele competitie heb je nu de mogelijkheid om een ​​paar vrienden te verzamelen en je als team (van 2 tot 5 personen) aan te melden om samen de competitie aan te gaan.

Wie gaat de uitdaging aan?
Meer informatie vind je op hun website: https://tolkien.hu/mtt/item/3349-tlv2023-quendi, inschrijven kan tot 22/10/2023.

Zweden
In 2026 viert de Stockholm Tolkien Society Forodrim haar 54-jarig jubileum en ze nodigen ons uit om met hen mee te doen. Het jubileum zal plaatsvinden van donderdag 28 tot zondag 31 mei 2026.
Voor meer informatie kan je terecht op hun website: https://forodrim.org/54/index-en.htm, je kan ook je emailadres opgeven als je per mail op de hoogte gehouden wil worden.

Spanje
Estel, het magazine van de Sociedad Tolkien Española is aan de 100ste editie toe. En dat zal worden gevierd met een speciale editie.
Nieuwsgierig naar hun tijdschrift? Als je het Spaans machtig bent kan je het laatste nummer hier online lezen. Hun archief is beschikbaar op Scribd (https://www.scribd.com/user/267293404/Sociedad-Tolkien-Espanola).

J.R.R Tolkien (3/1/1892 – 2/9/1973)

Op 2 september 1973, precies 50 jaar geleden, overleed J.R.R Tolkien in Bournmouth (UK). Hij werd 81 jaar oud.

J.R.R. Tolkien was een Engelse filoloog, dichter en hoogleraar in de Engelse taal- en letterkunde. Hij werd vooral bekend als de schrijver van De Hobbit en In de Ban van de Ring.

J. R. R. Tolkien in de jaren 1920 (wikipedia)

John Ronald Reuel Tolkien werd op 3 januari 1892 geboren in Bloemfontein in de toenmalige Oranje Vrijstaat (wat nu de Zuid-Afrikaanse provincie Vrijstaat is). Hij was de zoon van Arthur Reuel Tolkien (1857-1896), een Engelse bankdirecteur en zijn vrouw Mabel Suffield (1870-1904).
Het paar was vanuit Engeland naar Zuid-Afrika getrokken toen Arthur werd bevorderd tot hoofd van een Britse bank in Bloemfontein.

Tolkien had een jongere broer, Hilary Arthur Reuel Tolkien, geboren op 17 februari 1894.

Op driejarige leeftijd ging Tolkien met zijn moeder en broer naar Engeland voor een familiebezoek. Zijn vader stierf echter in Zuid-Afrika voordat hij ook naar Engeland kon komen. Zijn moeder stond alleen in voor de opvoeding van haar zoons. Ze bekeerde zich in 1900 tot het Katholicisme en verloor daardoor de steun van haar familie. Ze overleed aan de gevolgen van diabetes toen Tolkien 11 jaar oud was en en liet haar zoons achter onder voogdijschap van priester Francis Xavier Morgan.

Tolkien ging naar de King Edward’s school in Birmingham en had daar met 3 vrienden een geheim groepje: T.C.B.S.. Nadat ze van school waren bleven ze vrienden.

Toen Tolkien 16 jaar was ontmoette hij Edith Mary Bratt. Van zijn pleegvader Morgan mocht hij haar niet zien want hij vond dat zij Tolkien van school afhield. In 1913, de dag dat hij 21 en meerderjarig werd, stuurde hij haar een brief waarin hij vroeg of ze met hem wou trouwen. Ze trouwden op 22 maart in 1916 en kregen 3 zonen en 1 dochter.

In juni 1916, na het behalen van in Oxford, wordt Tolkien naar het front in Frankrijk gestuurd waar hij in de bloederige slag om de Somme terecht komt. Op 8 november 1917 wordt hij met loopgravenkoorts terug naar Engeland gestuurd. Daar in het hospitaal in Staffordshire begon hij met schrijven van het eerste verhaal van wat hij later het Boek van de Verloren Verhalen noemde: de Val van Gondolin. Van zijn kameraden bij de T.C.B.S. zal er maar 1 de oorlog overleven.

Zijn eerste baan na de Eerste Wereldoorlog was bij de Oxford English Dictionary, waar hij voornamelijk werkte aan de geschiedenis en etymologie van woorden van Germaanse oorsprong, beginnend met de letter W. In 1920 aanvaardde hij een post aan de Universiteit van Leeds, waar hij het jongste lid van de wetenschappelijke staf daar werd. Samen met EV Gordon werkte hij aan A Middle English Vocabulary en een definitieve editie van Sir Gawain and the Green Knight; beide werden tientallen jaren lang academische standaardwerken. Hij vertaalde Sir Gawain, Pearl en Sir Orfeo.

In 1925 keerde hij terug naar Oxford als Rawlinson en Bosworth hoogleraar Angelsaksisch, met een fellowship aan Pembroke College. Tijdens zijn tijd op Pembroke College schreef Tolkien The Hobbit (gepubliceerd in 1937) en de eerste twee delen van The Lord of the Rings.

In de jaren twintig maakte Tolkien een vertaling van Beowulf, die hij in 1926 voltooide. (Het werd later bewerkt door zijn zoon Christopher en gepubliceerd in 2014). Tien jaar na deze vertaling gaf Tolkien een veelgeprezen lezing over dat werk onder de titel Beowulf: The Monsters and the Critics. Deze lezing had een blijvende invloed op het Beowulf-onderzoek. In het essay onthulde Tolkien ook hoe hoog hij Beowulf achtte: “Beowulf is een van mijn meest gewaardeerde bronnen”; deze invloed is overal in zijn Middle-earth legendarium te zien.

In 1945 verhuisde Tolkien naar Merton College, Oxford, waar hij Merton Professor of English Language and Literature werd, in welke functie hij bleef tot aan zijn pensionering in 1959.

Tolkien voltooide The Lord of the Rings in 1948, bijna tien jaar na de eerste schetsen. De verschillende delen werden in 1954 en 1955 gepubliceerd. Het werd een instant succes. In de jaren ’60 werd het omhelsd door de flowerpowerbeweging. Het boek verdween nooit helemaal uit de belangstelling en bleef ook later een vaste waarde. De verfilming door Peter Jackson in 2001 zorgde voor een hernieuwde belangstelling en populariteit bij het grote publiek.

Op het einde van zijn loopbaan ontving Tolkien verschillende eredoctoraten van buitenlandse universiteiten, zo ook op 2 oktober 1954 van de Universiteit in Luik.

Op 29 november 1971 stierf Tolkiens vrouw Edith op 83 jarige leeftijd. Op de grafsteen liet Tolkien onder de naam van Edith “Lúthien” schrijven. Twee jaar later stierf Tolkien op 2 september 1973. Onder zijn naam staat “Beren”.

Zijn jongste zoon Christopher Tolkien werd aangeduid als literaire testamentuitvoerder en zorgde voor de postume publicatie van The Silmarillion en tal van andere teksten teruggevonden in de archieven van zijn vader.

(Voor een volledige lijst van het gepubliceerde werk van J.R.R. Tolkien:
https://en.wikipedia.org/wiki/J._R._R._Tolkien_bibliography )

Namárië

Ter herdenking van de 50e verjaardag van het overlijden van professor J.R.R. Tolkien is er gedurende de maand september in Maastricht een tentoonstelling georganiseerd door Elanor, Unquendor en Die Deutsche Tolkien Gesellschaft (DTG). De opening van de tentoonstelling vond plaats op 2 september met een programma met verschillende lezingen en vertellingen.

Wat gebeurde er op het Annecy Animation Film festival?

Er was een preview aangekondigd van ‘The war of The Rohirrim’ op het Annecy Animation Film festival op 13/7/2023.

Maar op 13/7 bleef het stil. Geen grootse berichten op de sociale media op 101 kanalen, geen teasers of nieuwe beelden, niets. Was het de zomer en vakantieperiode? Was het het debacle met de threads op Twitter? Iets anders?

Het was dus geen ‘breaking news’ maar als je (niet eens zo veel) verder gaat zoeken op het internet is er wel degelijk heel wat interessants te rapen. Dat je er zo weinig van hoort heeft duidelijk niets te maken met het enthousiasme van de community.

Opgelet, dit artikel bevat spoilers over het verhaal.

Warner Bros presenteerde ‘The war of The Rohirrim’ op het festival door middel van een ‘achter de schermen’ panel gesprek met Kenji Kamiyama (director), Philippa Boyens (executive producer), Joseph Chou (producer), en Jason DeMarco (executive producer). Philippa Boyens was een van de scriptschrijvers van ‘Lord Of the Rings’ trilogie, maar laat de pen deze keer over aan haar dochter Phoebe Gittins die deel uit maakt van het schrijversteam.

Er werden ook 3 clips getoond, 2 scenes en een soort teaser met de hoogtepunten van het verhaal. Ze werden nadien niet verder verspreid omdat ze nog niet helemaal afgewerkt zijn.

Ook opvallend, alhoewel ze niet rechtstreeks betrokken zijn, werd ook tijdens dit panelgesprek uitdrukkelijk verwezen naar de steun van Peter Jackson en Fran Walsh. Deze film wordt in de lijn van de Peter Jackson films geplaatst, er wordt soms zelfs gesproken over het Jackson universe (dus niet het Tolkien universe…). Men lijkt zich duidelijk te willen distantiëren van wat Amazone doet.

Het verhaal:

De film gaat over de ravage die de oorlog aanricht, bij alle partijen.
Het verhaal is gebaseerd op stukken in de appendix A van ‘Lord of the Rings’ van J.R.R Tolkien, meer bepaald ‘The house of Eorl’, en de geschiedenis van Helm Hamerhand. Tolkien schets volledig het tragische verhaal van deze leider en zijn oorlogen, maar meer dan een schets is het niet.

Tolkien baseerde de taal en cultuur van de Rohirrim op die van de Angelsaksen, en ook de scriptschrijvers gebruiken de Angelsaksen als inspiratiebron om het verhaal verder in te vullen. Bovendien werd er gekozen voor een verrassend hoofdpersonage, namelijk de dochter van Helm. Ze komt wel degelijk voor in het boek maar heeft van Tolkien zelfs geen naam gekregen. Ze werd Héra gedoopt en voor het uitwerken van haar karakter werd er gekeken naar de historische figuur Æthelflæd, lady of the Mercians.

Dit is een verhaal over mensen, er komen geen hobbits, elfen of dwergen aan te pas. Het heeft geen directe link met de trilogie behalve qua locatie: Helm’s deep en Edoras. De enige bekende figuren zijn Eowyn, die de verteller is van dit verhaal en ook Saruman (de buurman) zou op een of andere manier opduiken.

De productie

Deze film wordt een anime film in 2D. Het wil de Westerse esthetiek van Tolkien’s verhaal verzoenen met de Oosterse wereld van de anime. Daarnaast werd er ook gekeken naar modellen van WETA voor de oorspronkelijke trilogie en ook John Howe en Alan Lee waren betrokken. Dat moet zorgen voor herkenbaarheid, ondanks de totaal andere stijl.

Ook technisch is de productie een hele uitdaging: het animeren van paarden is naar het schijnt niet evident, en in een verhaal over de Rohirrim, het volk van de paardenheren, komen logischerwijs nogal wat paarden voor.

Over de muziek is nog niets geweten. Er wordt (voorlopig?) gebruik gemaakt van de bestaande score van Howard Shore.

Anime een specifiek genre, je houdt ervan of je haat het. Warner Bros maakt het zich dus niet gemakkelijk. Zullen tolkienfans anime accepteren en animefans Tolkien omarmen?

Na het panelgesprek kon TheOneRing.com de panelleden nog even interviewen.

(https://www.theonering.net/torwp/2023/06/22/116678-annecy-animation-film-festival-interviews-the-war-of-the-rohirrim-crew/)

Meer info:

Le Seigneur des Anneaux en animation : on a vu les premières images du préquel au Festival d’Annecy – Actus Ciné – AlloCiné (allocine.fr)

Regisseur over ‘Lord of the Rings: The War of the Rohirrim’: “eigenlijk onmogelijk” | FilmTotaal filmnieuws

Eerste reacties ‘The Lord of the Rings: The War of the Rohirrim’ | FilmTotaal filmnieuws

https://www.animationmagazine.net/2023/06/warner-brothers-shares-first-footage-from-lotr-war-of-the-rohirrim-at-annecy/

Fellowship Of fans:

The War Of The Rohirrim Annecy Festival NEWS | Warhirrim Wednesdays EP1

Meet The Team Behind The War Of The Rohirrim (Phillipa Boyens, Eowyn) | Warhirrim Wednesdays EP2

https://www.filmtotaal.nl/nieuws/104682

2 september 2023 Hobbitdag Maastricht: programma is bekend!

Op 2 september 2023 is het 50 jaar geleden dat J.R.R. Tolkien is overleden. En dat laten we niet zomaar passeren. Het gebeuren zal dan ook groots worden herdacht te Maastricht, in de Sint Janskerk.

11u00: Welkom & opening tentoonstelling
11u30: Gandalf vertelt De Hobbit voor kinderen tot 99 jaar
12u00: Elfenschrift Tengwar leren van Eowyn
13u00: Lezing: Númenor in boek en serie door Jan van Breda
14u00: Boekvoorstelling: De Hobbit in Nederland door The Hobbithunter
14u30: Gandalf vertelt De Hobbit voor kinderen tot 99 jaar
15u00: Elfenschrift Tengwar leren van Eowyn
16u00: Slotlied Namarië door Bram Lagendijk

Alle info vind je in onze agenda.

Wat is er te doen in Maastricht op 2 september 2023?
Elanor & Unquendor : Hobbitdag !
Tentoonstelling, workshops en voordrachten ter herdenking van 50 jaar overlijden J.R.R. Tolkien