Wat gebeurde er op het Annecy Animation Film festival?

Er was een preview aangekondigd van ‘The war of The Rohirrim’ op het Annecy Animation Film festival op 13/7/2023.

Maar op 13/7 bleef het stil. Geen grootse berichten op de sociale media op 101 kanalen, geen teasers of nieuwe beelden, niets. Was het de zomer en vakantieperiode? Was het het debacle met de threads op Twitter? Iets anders?

Het was dus geen ‘breaking news’ maar als je (niet eens zo veel) verder gaat zoeken op het internet is er wel degelijk heel wat interessants te rapen. Dat je er zo weinig van hoort heeft duidelijk niets te maken met het enthousiasme van de community.

Opgelet, dit artikel bevat spoilers over het verhaal.

Warner Bros presenteerde ‘The war of The Rohirrim’ op het festival door middel van een ‘achter de schermen’ panel gesprek met Kenji Kamiyama (director), Philippa Boyens (executive producer), Joseph Chou (producer), en Jason DeMarco (executive producer). Philippa Boyens was een van de scriptschrijvers van ‘Lord Of the Rings’ trilogie, maar laat de pen deze keer over aan haar dochter Phoebe Gittins die deel uit maakt van het schrijversteam.

Er werden ook 3 clips getoond, 2 scenes en een soort teaser met de hoogtepunten van het verhaal. Ze werden nadien niet verder verspreid omdat ze nog niet helemaal afgewerkt zijn.

Ook opvallend, alhoewel ze niet rechtstreeks betrokken zijn, werd ook tijdens dit panelgesprek uitdrukkelijk verwezen naar de steun van Peter Jackson en Fran Walsh. Deze film wordt in de lijn van de Peter Jackson films geplaatst, er wordt soms zelfs gesproken over het Jackson universe (dus niet het Tolkien universe…). Men lijkt zich duidelijk te willen distantiëren van wat Amazone doet.

Het verhaal:

De film gaat over de ravage die de oorlog aanricht, bij alle partijen.
Het verhaal is gebaseerd op stukken in de appendix A van ‘Lord of the Rings’ van J.R.R Tolkien, meer bepaald ‘The house of Eorl’, en de geschiedenis van Helm Hamerhand. Tolkien schets volledig het tragische verhaal van deze leider en zijn oorlogen, maar meer dan een schets is het niet.

Tolkien baseerde de taal en cultuur van de Rohirrim op die van de Angelsaksen, en ook de scriptschrijvers gebruiken de Angelsaksen als inspiratiebron om het verhaal verder in te vullen. Bovendien werd er gekozen voor een verrassend hoofdpersonage, namelijk de dochter van Helm. Ze komt wel degelijk voor in het boek maar heeft van Tolkien zelfs geen naam gekregen. Ze werd Héra gedoopt en voor het uitwerken van haar karakter werd er gekeken naar de historische figuur Æthelflæd, lady of the Mercians.

Dit is een verhaal over mensen, er komen geen hobbits, elfen of dwergen aan te pas. Het heeft geen directe link met de trilogie behalve qua locatie: Helm’s deep en Edoras. De enige bekende figuren zijn Eowyn, die de verteller is van dit verhaal en ook Saruman (de buurman) zou op een of andere manier opduiken.

De productie

Deze film wordt een anime film in 2D. Het wil de Westerse esthetiek van Tolkien’s verhaal verzoenen met de Oosterse wereld van de anime. Daarnaast werd er ook gekeken naar modellen van WETA voor de oorspronkelijke trilogie en ook John Howe en Alan Lee waren betrokken. Dat moet zorgen voor herkenbaarheid, ondanks de totaal andere stijl.

Ook technisch is de productie een hele uitdaging: het animeren van paarden is naar het schijnt niet evident, en in een verhaal over de Rohirrim, het volk van de paardenheren, komen logischerwijs nogal wat paarden voor.

Over de muziek is nog niets geweten. Er wordt (voorlopig?) gebruik gemaakt van de bestaande score van Howard Shore.

Anime een specifiek genre, je houdt ervan of je haat het. Warner Bros maakt het zich dus niet gemakkelijk. Zullen tolkienfans anime accepteren en animefans Tolkien omarmen?

Na het panelgesprek kon TheOneRing.com de panelleden nog even interviewen.

(https://www.theonering.net/torwp/2023/06/22/116678-annecy-animation-film-festival-interviews-the-war-of-the-rohirrim-crew/)

Meer info:

Le Seigneur des Anneaux en animation : on a vu les premières images du préquel au Festival d’Annecy – Actus Ciné – AlloCiné (allocine.fr)

Regisseur over ‘Lord of the Rings: The War of the Rohirrim’: “eigenlijk onmogelijk” | FilmTotaal filmnieuws

Eerste reacties ‘The Lord of the Rings: The War of the Rohirrim’ | FilmTotaal filmnieuws

https://www.animationmagazine.net/2023/06/warner-brothers-shares-first-footage-from-lotr-war-of-the-rohirrim-at-annecy/

Fellowship Of fans:

The War Of The Rohirrim Annecy Festival NEWS | Warhirrim Wednesdays EP1

Meet The Team Behind The War Of The Rohirrim (Phillipa Boyens, Eowyn) | Warhirrim Wednesdays EP2

https://www.filmtotaal.nl/nieuws/104682

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *