Weetje: de eerste geautoriseerde filmbewerking van The Hobbit werd in 1966 gemaakt.

In januari 2009 dook een filmpje op dat waarschijnlijk de eerste film is gebaseerd op ‘De Hobbit’. Het duurt nog geen kwartier en van het verhaal zijn er dan ook enkel wat fragmenten te herkennen. Het is wel leuk het eens te bekijken, met mooie animaties van Gene Deitch en Adolf Born. Allemaal heel jaren ‘60.

Het verhaal erachter is veel interessanter dan de film zelf.
William Snyder verkreeg de rechten op ‘De hobbit‘ in 1964. De film moest wel voor 30 juni 1966 in de bioscopen zijn anders keerden de rechten terug naar de Tolkien Estate.

Het verhaal werd grondig bewerkt: de 13 dwergen werden vervangen door een prinses, een generaal en een wachter, en Bilbo is op het einde niet langer vrijgezel. Op dat moment was het boek niet erg bekend en zou het dus geen problemen opleveren bij het publiek. Er werd met de animaties begonnen. Maar na het verschijnen van ‘In de ban van de ring’ veranderde dat. Niemand zou deze plotwijzigingen nog accepteren en uiteindelijk werd het project afgeblazen.

De rechten werden echter wel veel geld waard. Immers in het contract dat de rechten regelde zat ook een optie op een eventueel vervolg: wie de rechten op ‘De hobbit’ had, kreeg dus automatisch ook de rechten op ‘In de ban van de ring’. In een maand tijd werd het filmpje in elkaar gestoken op basis van het materiaal dat al voorhanden was, en op 30 juni eenmalig vertoond in een bioscoop in New York, voor een op straat geronseld publiek.
Hierna konden de rechten voor veel geld worden doorverkocht en genereerde filmpje in feite een meer dan behoorlijke opbrengst.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *